faq

Veelvoorkomende energievragen beantwoord

Zit je met vragen over de mogelijkheden van een installatie? Of wil je iets praktisch weten over keuringen, facturen of updates van je systeem? Je vindt hieronder vast een antwoord op deze vragen! Toch nog niet gevonden wat je zocht? Geef gerust een belletje!

Vanuit zijn ervaring hielp Michael bij de opstart van bedrijven zoals Balti Solar, Aetec, Polyprotect en Helio+. Na tal van samenwerkingen kriebelde het echter om zelf een nieuwe weg in te slaan. Met Energie Atelier is Michael vastberaden om met slimme installaties jouw woning of kmo energieneutraal te maken!

Vragen over

zonnepanelen

Valt jouw omvormer uit op zonnige dagen? Meestal tussen de middag? Dat komt misschien wel door de spanningsstijging/spanningsval.

Om dit te verhelpen, moet je bij Fluvius zijn. Je kan hen bereiken via 078 35 35 00.

De meeste zonnepanelen stoppen de stroomproductie automatisch wanneer de stroom uitvalt. Dit is een extra veiligheid voor monteurs en elektriciens. Tegelijk wil dat ook zeggen dat zonnepanelen geen noodstroom kunnen voorzien, tenzij ze gekoppeld zijn aan een thuisbatterij.

Wanneer je de installatie van zonnepanelen combineert met andere energiezuinige maatregelen, kan je de EPC-waarde zeker verbeteren. Een architect kan je hierover meer informatie geven en via deze test van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap kan je zelf een inschatting maken.

Als je overschakelt van internetprovider of een nieuwe modem krijgt, zal je de omvormer opnieuw moeten verbinden met het internet. Hier tonen we stap voor stap hoe dat moet.

Nee, in Vlaanderen geldt een vergunningsvrijstelling voor wie zonnepanelen plaatst op een dak. De panelen moeten wel een aantal centimeter boven het dak gemonteerd worden. Bij een schuin dak moeten de panelen in dezelfde helling liggen als het dak, bij een plat dak mag de installatie niet hoger komen dan 1 meter boven de dakrand. Uiteraard houden wij hier altijd rekening mee.

Let op: bij een beschermd goed of monument is er wel een vergunning nodig.

Ja. Wanneer je niet alle opgewekte stroom gebruikt, kun je de overtollige stroom injecteren op het energienet. Je wordt hiervoor vergoed volgens een vastgesteld tarief.

Wij vragen de keuring voor jou aan. Het keuringsorganisme zal jou mailen om een afspraak vast te leggen. Zorg dat de keuringsdatum na de plaatsingsdatum ligt!

De aarding wordt verondersteld in orde te zijn. Dat is immers een basisveiligheid in je woning. Uiteraard kunnen we de aarding conform maken; dat is echter niet inbegrepen in de offerteprijs. Je kunt hiervoor ook zelf een elektricien aanstellen. De herkeuring is wel inbegrepen in de prijs.

Vragen over

thuisbatterijen

Absoluut. Een lithiumionbatterij mag nooit tot 0% ontladen. Dat geldt voor je thuisbatterij, maar ook voor andere apparaten met zo’n batterij. Op die toestellen zie je echter zelden de werkelijke waarde.  

Nee, een thuisbatterij kan ook perfect functioneren zonder.

Dat kan perfect! We checken of je huidige omvormer compatibel is met een thuisbatterij. Dan heb je de keuze om een batterijomvormer te plaatsen of je bestaande omvormer te vervangen door een hybride exemplaar. Als je al een hybride omvormer hebt, kunnen we de thuisbatterij rechtstreeks aansluiten.

Zeker. Door de thuisbatterij te integreren in het slimme energiesysteem kun je het energiebeheer optimaliseren. Je houdt je energieverbruik en -producten in de gaten via een app of andere automatische tool.

Gemiddeld maakt een thuisbatterij jaarlijks 250 (ont)ladingen mee. Hoewel een thuisbatterij een laadcyclus van 5.000 tot 10.000 (ont)ladingen heeft, wil het niet zeggen dat hij na tien jaar automatisch stuk gaat.

Ongeveer zes jaar. Het is een flinke investering, maar wel één die toelaat om je eigen opgewekte zonne-energie efficiënter te gebruiken. Je hebt het reguliere energienet dus veel minder nodig en bespaart zo heel wat.

Als je op Energie Atelier vertrouwt voor je installatie zullen we je met veel plezier adviseren over de perfecte thuisbatterij. Jouw systeem, de capaciteit, de kwaliteit en natuurlijk de prijs spelen mee in de keuze. Daarbij houden we rekening met je huidige én toekomstige energiebehoefte.

Vragen over

laadpalen

Natuurlijk. Je elektrische infrastructuur moet wel aan een aantal regels en voorschriften voldoen. Uiteraard checken wij alles voor we aan de installatie starten.

Dat kan zeker, maar er zijn wel enkele factoren om rekening mee te houden. Denk aan de beschikbare parkeerruimte, eigendomsrechten en de medewerking van de verhuurder of vereniging van mede-eigenaars (VME). Contacteer hen om de mogelijkheden te bespreken. Wij informeren je graag over het technische luik.

Een standaard laadpaal is perfect om een hybride of elektrische wagen snel te laden. De bijhorende app toont de stand van zaken. Een slimme laadpaal gaat nog een stapje verder. Deze laadpaal optimaliseert de laadbeurten en gaat pas laden wanneer je zonnepanelen veel stroom opwekken of wanneer de energieprijzen goedkoper zijn.

Vragen over

praktische vragen

Nee, wij werken niet met voorschotfacturen. Nadat jouw installatie is afgewerkt, bezorgen we meteen de definitieve factuur.

We versturen de factuur per mail met een betalingstermijn van vijf dagen. Je kunt de betalingsvoorwaarden ook nalezen op je offerte.